我就係想俾500呎困住青春

身邊好多年紀比較大嘅朋友,買股票試過輸錢,又或者賣咗自住樓等樓價跌,之後就好驚買樓買股票,簡單來講就係好驚風險。但係佢哋忽略咗其實唔投資都有風險,我自己輸過錢亦都贏過錢,所以想分享少少投資心得。  曹仁超雖然過世,但係佢嘅金句永遠長存。好似佢鼓勵年青朋友出去闖去創業,唔應該成日掛住買樓。佢講得固然冇錯,但係大前提你要好有想法,例如一個改變世界嘅念頭同埋確實執行嘅方法,如果唔係都係腳踏實地存首期買樓。 

而家莫講話500尺,有啲劏房盤得百幾呎,仲細過車位。如果你嘅收入穩定,每個月都可以存下固定數目的金錢,400萬以下嘅樓,就係你嘅好朋友。  大家都知,400萬以下樓可以借九成,如果銀行批你按揭,一定要借盡佢。我們的父母都很害怕欠債,因為佢哋嘅年代利率超高,又經歷過負資產,所以有心理陰影。但係今日全世界印銀紙,你今日欠債360萬,係不遠嘅將來只係微不足道。  如果金錢足夠,當然買大型屋苑最好,但係而家400萬只係剩返一啲單幢樓可以選擇。地鐵站附近嘅單幢樓都係一個唔錯嘅選擇,例如東九龍嘅觀塘牛頭角區,西九龍可以去吓深水埗長沙灣。新界區同九龍區嘅樓價差唔多,如果差唔多價錢,九龍區會更值得上車。 

如果你有另一半,一齊去睇樓,係一個增進感情嘅好方法,等對方覺得你為你哋嘅將來打算。就算你而家單身,你都可以約埋父母一齊去睇樓,增加親子感情。  好好計算儲蓄金額,同埋認識市區的上車盤吧。

https://www.master-insight.com/專訪曹仁超:年輕人,不要讓500尺綁住你的青春/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s